Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern for detaljer.

Unioner Norge har vært i

Norge har vært med i flere unioner. Disse er pensum på Statsborgerprøven og Samfunnskunnskapsprøven. Les om de ulike unionene her.

1397 var et viktig årstall for Norge

Når du skal ta [S|29|Statsborgerprøven] eller [S|30|Samfunnskunnskapsprøven] må du ha kunnskap om blant annet Norges historie. Norge er et lite land, og selv om vi er gode venner med både Danmark og Sverige, har det ikke alltid vært så lett å være naboer. 

Dette er unionene

Kalmarunionen

Unionen mellom Norge, Danmark og Sverige ble inngått i 1397 og oppløst i 1523. Unionen ble kalt Kalmarunionen. En av de viktige årsakene til unionen var at landene skulle stå sammen mot felles fiender. På 1500-tallet ble trusselen fra andre land mindre, og unionen ble til slutt oppløst.

Union med Sverige

Norge har vært i flere unioner med Sverige. Det betyr blant annet at vi hadde felles konge. Den siste unionen mellom Norge og Sverige var fra 1814 til 1905. Mange var misfornøyde med unionen, blant annet fordi kongen bodde i Sverige. Da ble det vanskeligere for nordmenn å komme med sine meninger. Da unionen ble oppløst ble Norges konge Haakon VII.