Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern for detaljer.

Slik består du Statsborgerprøven

Du skal snart ha Statsborgerprøven. Hva er vanlige feil? Hvordan skal du bestå? Her er våre beste tips - inkludert et bonustips!

Å øve sammen med andre gjør det lettere å bestå Statsborgerprøven

Hvert år hjelper vi tusenvis av mennesker med å nå målene sine om å bestå Statsborgerprøven og Samfunnskunnskapsprøven. De aller fleste klarer det. Vi har samlet 5 gode tips til deg som skal ta prøven - inkludert et bonustips!

Et spørsmål vi ofte får er: "Hva er det vanskeligste på prøven?". Svaret er veldig lett: Det vanskeligste du vil få på prøven, er spørsmål om det du ikke kan noe om.

Det første tipset vår handler derfor om å lære det du skal kunne.

Her er våre beste tips

1. Lær pensum

En frustrert student til Statsborgerprøven.

Det er ikke mulig å komme unna - skal du ta Statsborgerprøven, må du ha kunnskap. Du kan lese om pensum i artiklene våre eller der du skal ta prøven. Du skal ha kunnskap om blant annet norsk historie, geografi, levesett, religion og politikk.

Forskjellige mennesker lærer best på forskjellige måter. Noen liker best å lese bøker, andre liker å se filmer, noen vil ha forelesning eller diskutere med andre mennesker, og noen liker å lære gjennom spørsmål som ligner dem man får på den ordentlige prøven.

Uansett hvilken måte du velger, er det viktig at du lærer det du skal.

2. Les spørsmålet nøye

Et skjermbilde fra et spørsmål på Statsborgerprøven.

Å lese spørsmålet nøye betyr å lese ett ord om gangen. Hva skal du svare på? Handler spørsmålet om et sted, en person eller en hendelse? Er det noen ord i spørsmålet du er usikker på?

Et triks kan være å lage egne spørsmål til de ulike alternativene. Kanskje er det noen alternativer som egentlig hører sammen med helt andre spørsmål enn det spørsmålet du har fått.

3. Ikke les alternativene

En lærer som underviser i samfunnskunnskap.

Hvert spørsmål kommer med tre alternativer. Ikke les alternativene! Når du har lest spørsmålet, er det lurt å lukke øynene og tenke: Hva er riktig svar? Hvis du tror du vet svaret, er det mye lettere å finne riktig alternativ etterpå.

Dersom du leser alternativene samtidig som spørsmålet, kan man få en magefølelse på hva som er riktig. Ofte er magefølelsen riktig, men ikke alltid. Skal man stole på magefølelsen? Kanskje. Det kommer an på hvor godt du kan pensum.

Uansett kan det være lurt å tenke seg frem til svaret før du leser alternativene, for da trenger du ikke stole på magefølelsen.

4. Bruk norskkunnskap.no på riktig måte

Illustrasjon av noen studenter med teksten Norskkunnskap foran.

Les forklaringene nøye - de inneholder viktig informasjon. Ikke pugg spørsmålene, men forstå kunnskapen bak hvert spørsmål. I noen spørsmål er bildene viktige for å skape assosiasjoner - altså bilder i hodet som hjernen bruker for å lagre informasjon.

Dessuten kan du ta kontakt med oss om du lurer på noe. Vi er ganske gode til å forklare spørsmål, men vi er enda bedre til å hjelpe deg med å finne svaret selv.

5. Jevn øving

En skål med frukt.

Øv til fast tid hver dag. Skru av telefonen, slik at ingen forstyrrer deg. Finn frem god frukt - det gir viktig energi! Noter viktige ting på et ark. Les notatene hver dag, slik at du hjelper hjernen med å huske. Det er mulig å bestå Statsborgerprøven, men da krever det at du er godt forberedt.

Bonustips: Øv på å ha prøve!

Det er lurt å øve på mer enn spørsmål! Noen dager før prøven kan du finne frem skoene, klærne og sekken du skal bruke på prøvedagen, og dra til det stedet du skal ha prøven. Bli kjent med stedet, finn ut hvilken dør du skal gå inn, og se for deg hvordan det er å ha prøve. Gjerne kombiner turen med noe hyggelig - hjernen er god på å lagre gode opplevelser! På selve prøvedagen bør du ha god tid, sånn at du ikke stresser.