1. mai er en viktig, offentlig fridag i Norge. Dagen kalles også arbeidernes dag og markerer arbeiderbevegelsens kamp for bedre arbeidsvilkår og rettigheter.
I dag har de aller fleste nordmenn åtte timer lang arbeidsdag, en inntekt som man kan leve av og trygge arbeidsforhold. Slik har det ikke alltid vært.
Vi skal ikke se alt for langt tilbake før arbeidere ble lemlestet for livet på grunn av farlige maskiner på fabrikkene, helsefarlig støv og gasser, og ikke minst arbeidstid fra tidlig morgen til sen kveld.
I dag har mange et tredelt døgn: Åtte timer arbeid, åtte timer fritid og åtte timer søvn. De aller fleste arbeidsplasser har fokous på helse, miljø og sikkerhet (HMS) og veldig få mennesker dør eller blir skadet på jobb. Dette var viktige krav for arbeidere i industrien, fabrikker og andre yrker hvor arbeidsforholdene kunne være farlige og uholdbare.
Arbeidernes internasjonale kampdag
I Norge markeres 1. mai med en rekke arrangementer og markeringer over hele landet. Arbeidstakerorganisasjoner og fagforeninger arrangerer demonstrasjoner og parader for å minnes arbeiderbevegelsens kamp og for å vise solidaritet med arbeidere rundt om i verden.
For selv om de aller fleste i Norge har gode arbeidsforhold, er det ikke nødvendigvis slik alle andre steder. I hovedstaden Oslo samles titusenvis av mennesker i arbeiderbevegelsens tog som går fra Youngstorget til Eidsvolls plass. Dette toget er en viktig tradisjon i Norge og markerer kampen for arbeidernes rettigheter.
I tillegg til demonstrasjoner og parader, markeres første mai også med taler og arrangementer over hele landet. Mange steder er det vanlig å arrangere konserter og andre arrangementer.
Klargjøring av hytter, båter og campingvogner
Fordi 1. mai er en offentlig fridag (men ikke helligdag) er det mange som benytter muligheten til å slappe av eller gjøre hagen klar for sommeren. I år, hvor 1. mai er mandag etter en helg, reiser også mange på hytte eller campingvogn for å klargjøre for sommeren.
For mange markerer dermed 1. mai også overgangen til våren og starten på utendørssesongen. Man kan nesten si at det er en del av den norske kulturen og en viktig, sosial begivenhet.
1. mai en viktig og betydningsfull dag i Norge, som minner oss om arbeiderbevegelsens kamp for bedre arbeidsvilkår og rettigheter. Dagen er en feiring av samhold og solidaritet, og markerer starten på den lyse og varme årstiden.
Fant du det du skulle?
Har du tilbakemeldinger eller kommentarer til denne artikkelen? Vi vil gjerne høre hva du likte og om det var noe vi kunne forklart på en annen måte.
Takk! Vi setter pris på alle tilbakemeldinger og leser de nøye.