Påsken er en høytid som markerer en kristen tradisjon. I Norge har kristendom vært en statsreligion og Den norske kirke har vært en statskirke. Sånn er det ikke lenger.
I Norge finner du kirkebygg i mange forskjellige stiler. Nidarosdomen er en nasjonalhelligdom, og en en stor kirke med gotisk og romansk arkitektur, med store søyler og mange utskjæringer. Spesielt karakteristisk er vestfronten, som består av rundt 50 ulike skulpturer.
I tillegg er Norge kjent for helt spesielle kirkebygg, stavkirker, som ble bygget rundt 1000-tallet. Norge har hatt over 750 forskjellige stavkirker, men nå er det under 30 igjen.
Så man kan trygt si at kristendommen har hatt en stor betydning for den norske kulturen. I dag bruker ikke så mange nordmenn kirkene lenger, men den store markeringen mellom vinter og sommer, påsken, er egentlig en kristen høytid.
Påsken består av mange røde dager. En dag der butikker er stengt på grunn av en religiøs høytid, kaller vi en helligdag. En helligdag kaller vi også en rød dag, men det finnes også andre røde dager; som 17. mai, Norges nasjonaldag. Da er også alle butikker stengt, men ikke på grunn av kristendom, men fordi Norge fikk sin egen grunnlov 17. mai 1814. På røde dager har de aller fleste fri fra jobben sin.
På røde dager er det forbudt å bråke unødvendig; det vil si at du helst ikke må klippe gresset eller spille høy musikk. Derimot kan du gjerne male huset eller forberede båten til sommersesongen, og det er det mange som gjør. For mange er nemlig påsken starten på sommeren. Man pakker ut båten fra presenningen som har beskyttet den mot vær og vind gjennom vinteren, sjekker olje, kontrollerer motoren, kanskje legger på nytt bunnstoff og gjøre andre viktige forberedelser.
For andre er påsken den siste muligheten til å komme seg ut på ski. Nordmenn er født med ski på beina, og elsker å stå på slalåm og langrenn. Påsken består nemlig av det vi kaller inneklemte dager! En inneklemt dag betyr at det er en eller flere arbeidsdag gjemt mellom noen røde dager eller en rød dag og en helg. For eksempel har de fleste nordmenn fri palmesøndag, og så jobber de mandag, tirsdag og onsdag, og så har de fri torsdag, fredag, lørdag, søndag og til og med mandag uken etterpå (2. påskedag). Da kaller vi de tre midterste dagene, mandag, tirsdag og onsdag for inneklemte dager. Mange nordmenn planlegger slik at de kan ta fri disse tre dagene. Da blir det en lang, sammenhengende ferie på nesten to uker!
Fant du det du skulle?
Har du tilbakemeldinger eller kommentarer til denne artikkelen? Vi vil gjerne høre hva du likte og om det var noe vi kunne forklart på en annen måte.
Takk! Vi setter pris på alle tilbakemeldinger og leser de nøye.